Uppsala Conflict Data Program

Naziv baze podatakaUppsala Conflict Data Program (UCDP)
(Upsala program podataka o sukobima, UCDP)
Institucija Uppsala University, Uppsala, Sweden
(Univerzitet u Upsali, Upsala, Švedska)
Vrsta institucije Akademska/naučna
Vrsta baze podataka Baza događaja, baza dokumenata, statistički izveštaji, infografici
Veza sa drugim bazama podatakaFactiva (baza događaja)
Opis baze podatakaU bazi su prikazani detaljni deskriptivni podaci o organizovanom oružanom nasilju i naporima za uspostavljanje mira širom sveta.
VarijableZa svaku državu podaci su razvrstani u odnosu na to da li se radi o ratovima i manjim oružanim sukobima, unutardržavnim sukobima koji su se odvijali na njenoj teritoriji ili potpisanim mirovnim sporazumima
Obim jedinicaZavisi od kategorije sukoba
Vremenski obuhvat1975-2016. (ratovi i manji oružani sukobi)
1989-2016. (unutardržavni sukobi)
1975-2016. (mirovni sporazumi)
MetodologijaU bazu ulaze podaci o oružanim sukobima u kojima je stradalo najmanje 25 ljudi na godišnjem nivou. Proces prikupljanja podataka odvija se u četiri faze: (1) Prikupljanje novinskih članaka (između 50.000 i 80.000) kroz mehanizam filtrirane pretrage baze podataka Faktiva (Factiva), koje preuzimaju istraživači i ručno ih sortiraju. Prikupljene informacije se kodiraju po UCDP kriterijumima za klasifikaciju sukoba; (2) Istraživači proučavaju druge dostupne materijale poput novoobjavljenih knjiga i studija slučaja, publikacija nevladinih organizacija i sl., a zatim se prikupljene informacije kodiraju kao u prvoj fazi, u zavisnosti od baze za koju su potrebni podaci; (3) U ovoj fazi se eventualne nejasnoće razjašnjavaju kontaktiranjem sa širokom mrežom regionalnih eksperata iz odgovarajućih oblasti; (4) Prikupljene podatke menadžeri i direktori UCDP projekata pažljivo proučavaju i proveravaju i odlučuju o tome da li će podaci biti uvršteni u bazu.
Format podatakaHTML, PHP, PDF
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)N/A
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttp://www.ucdp.uu.se/
KomentarN/A

Radovi:

  1. Baumann, J., Nilsson, M., Themnér, L., & Wallensteen, P. (2012). Organized Violence in the Horn of Africa. In: SIPRI Yearbook: Armaments, Disarmament and International Security (pp. 57-64).Oxford: Oxford University Press.
  2. Themnér, L., & Wallensteen, P. (2014). Armed Conflicts, 1946–2013. Journal of Peace Research, 51(4), 541-554.
  3. Wallensteen, P. (2013). J. David Singer and Systems Theory in Today’s World. International Studies Review, 15, 260-265.