UCDP/PRIO Armed Conflict Dataset

Naziv baze podatakaUCDP/PRIO Armed Conflict Dataset
(UCDP/PRIO podaci o oružanim sukobima)
Institucija Uppsala Conflict Data Program (UCDP), Department of Peace and Conflict Research, Uppsala University, Uppsala, Sweden
(Upsala program podataka o sukobima, Departman za istraživanje mira i sukoba, Univerzitet u Upsali, Upsala, Švedska)

Centre for the Study of Civil War, Peace Research Institute (PRIO), Oslo, Norway
(Centar za proučavanje građanskih ratova, Institut za istraživanje mira u Oslu, Oslo, Norveška)
Vrsta institucije Akademska/naučna
Vrsta baze podataka Baza indikatora, baza događaja
Veza sa drugim bazama podatakaFactiva (baza događaja)
Opis baze podatakaU bazi su prikazani podaci o sukobima od 1946. do 2016. godine (unutrašnjim i međudržavnim) u kojima je najmanje jedna strana nosilac državne vlasti. Cilj baze je da pruži istraživačima i svim zainteresovanim korisnicima relevantne podatke o oružanim sukobima širom sveta.
VarijableSvaki sukob predstavljen je kao dijada i dodeljuje mu se identifikacioni broj. Dijadu sačinjavaju dva glavna učesnika u sukobu, ona može obuhvatati period od nekoliko godina i kodira se prema intenzitetu (manji do 1.000 žrtava i veći preko 1.000 žrtava), regionu (Amerika, Azija, Bliski istok, Afrika, Evropa), nepodudarnosti (vlast, teritorija, vlast i teritorija), i tipu (vansistemski, unutrašnji, međudržavni, međunarodni). Takođe postoje podaci o početku, završetku i lokaciji sukoba.
Obim jedinica2.225 epizoda sukoba
Vremenski obuhvat1946-2016.
MetodologijaProces prikupljanja podataka odvija se u četiri faze: (1) Prikupljanje novinskih članaka (između 50.000 i 80.000) kroz mehanizam filtrirane pretrage baze podataka Faktiva (Factiva), koje preuzimaju istraživači i ručno ih sortiraju. Prikupljene informacije se kodiraju po UCDP kriterijumima za klasifikaciju sukoba; (2) Istraživači proučavaju druge dostupne materijale poput novoobjavljenih knjiga i studija slučaja, publikacija nevladinih organizacija i sl., a zatim se prikupljene informacije kodiraju kao u prvoj fazi, u zavisnosti od baze za koju su potrebni podaci; (3) U ovoj fazi se eventualne nejasnoće razjašnjavaju kontaktiranjem sa širokom mrežom regionalnih eksperata iz odgovarajućih oblasti; (4) Prikupljene podatke menadžeri i direktori UCDP projekata pažljivo proučavaju i proveravaju i odlučuju o tome da li će podaci biti uvršteni u bazu.
Format podatakaHTML, XLS, CSV, RDATA, STATA
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)http://ucdp.uu.se/downloads/ucdpprio/ucdp-prio-acd-4-2016.pdf
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttps://www.prio.org/Data/Armed-Conflict/UCDP-PRIO/
http://www.pcr.uu.se/research/ucdp/datasets/replication_datasets/
http://ucdp.uu.se/downloads/
KomentarPodaci o sukobima sa Univerziteta u Upsali pokrivali su period od 1989. godine, da bi 2002. udruživanjem sa PRIO vremenski obuhvat bio produžen na 1946. godinu. Svake godine verzija baze je menjana u odnosu na sledeće podatke: ubačene godine, uklonjene godine, ubačeni sukobi, uklonjeni sukobi, promene u intenzitetu, tipu i vrsti sukoba i ostale promene.

Radovi:

  1. Eck, K. (2012). In Data We Trust? A Comparison of UCDP GED and ACLED Conflict Events Datasets. Cooperation and Conflict, 47(1), 124-141.
  2. Pettersson, T., & Wallensteen, P. (2015). Armed Conflicts, 1946–2014. Journal of Peace Research, 52(4), 536-550.
  3. Straus, S. (2012). Wars Do End! Changing Patterns of Political Violence in Sub-Saharan Africa. African Affairs, 111(443), 179-201.
  4. Themnér, L., & Wallensteen, P. (2014). Armed Conflicts, 1946–2013. Journal of Peace Research, 51(4), 541-554.
  5. Tollefsen, A. F., Strand, H., & Buhaug, H. (2012). PRIO-GRID: A Unified Spatial Data Structure. Journal of Peace Research, 49(2), 363-374.