Peacekeeping Database

Naziv baze podatakaPeacekeeping Database
(Baza mirovnih operacija)
Institucija The International Peace Institute, New York, USA
(Institut za međunarodni mir, Njujork, SAD)

The Elliott School, George Washington University, Washington, D.C., USA
(Škola Eliot, Univerzitet Džordž Vašington, Vašington, SAD)

Asia-Pacific Centre for the Responsibility to Protect, University of Queensland, Brisbane, Australia
(Azijsko-pacifički centar za odgovornost za zaštitu, Univerzitet u Kvinslendu, Brizbejn, Australija
Vrsta institucije Akademska/naučna/međunarodna/nevladina
Vrsta baze podataka Baza indikatora, infografici
Veza sa drugim bazama podatakaN/A
Opis baze podatakaBaza mirovnih operacija predstavlja prvu javno dostupnu bazu podataka o doprinosima država članica operacijama UN na mesečnom nivou od novembra 1990. godine. Taj doprinos se sagledava kroz učešće uniformisanog osoblja svake države u operacijama UN i to po mesecu, tipu (trupa, policija, ekspert/posmatrač) i konkretnoj misiji. Baza je deo projekta koji ima za cilj analizu faktora koji utiču na države da uzmu učešće u mirovnim operacijama, kako bi se proširio krug država angažovanih u operacijama i poboljšao kvaliteta mirovnih snaga. Ažurira se jednom mesečno.
Varijable46 varijabli grupisanih u nekoliko osnovnih kategorija: podaci o godinama, osnovni podaci o državi koja šalje uniformisano osoblje u operaciju – država kontributor mirovnih snaga (naziv, lokacija, glavni grad i drugo), osnovni podaci o operaciji, podaci o učešću osoblja (vojne snage, policijski službenici, posmatrači i slično), dodatni podaci (udaljenost glavnog grada države koja šalje uniformisano osoblje u operaciju od sedišta misije UN).
Obim jedinica73 mirovne operacije
Vremenski obuhvat1990-2017.
MetodologijaIzvori podataka su pre svega javno dostupna dokumenata Odeljenja UN za mirovne operacije (DPKO). Budući da je reč i o arhivskoj građi, neki podaci su nedostajali u internim zapisima DPKO te je korišćena interpolacija.
Format podatakaCSV, PNG
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)https://s3.amazonaws.com/ipi-pdf-document-store/ppp-papers/ipi_pub_ppp_coding_manual.pdf
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttp://www.providingforpeacekeeping.org/contributions/
KomentarBaza je deo projekta Providing for Peacekeeping.

Radovi:

  1. Boutellis, J. A. (2013). From Crisis to Reform: Peacekeeping Strategies for the Protection of Civilians in the Democratic Republic of the Congo. Stability: International Journal of Security and Development, 2(3), 1-11.
  2. Perry, C., & Smith, A. (2013). Trends in Uniformed Contributions to UN Peacekeeping: A New Dataset, 1991-2012 (Issue brief No. 3). New York: International Peace Institute.