Global Integrity Report

Naziv baze podatakaGlobal Integrity Report (GIR)
(Globalni izveštaj o integritetu)
Institucija Global Integrity, Washington, D.C., USA
(Globalni integritet, Vašington, SAD)
Vrsta institucije Nevladina
Vrsta baze podataka Baza indikatora, statistički izveštaji, baza dokumenata, istraživanja javnog mnjenja
Veza sa drugim bazama podatakaN/A
Opis baze podatakaIzveštaj ocenjuje antikorupcijske pravne okvire i njihovu primenu, te daje procenu stepena u kome građani mogu efikasno pristupiti i koristiti mehanizme antikorupcijske zaštite. Tako se akademskoj, stručnoj, ali i široj javnosti pružaju kvantitativni i kvalitativni podaci o postojanju i efikasnosti antikorupcijskih mera na nivou određene države. Izveštaj može da bude koristan donosiocima političkih odluka, advokatima, novinarima i građanima za identifikovanje i anticipiranje oblasti javnog sektora u okviru kojih postoje najveći izgledi za pojavu korupcije.
VarijableKarta indikatora integriteta broji preko 300 indikatora (procena postojanja, efikasnosti i pristupa građana ključnim antikorupcijskim mehanizmima), grupisanih u odgovarajući broj kategorija i potkategorija koji varira u zavisnosti od konkretnog izveštaja i godine njegovog objavljivanja. Reporterska beležnica sadrži kvalitativne podatke koje su zabeležili novinari koji se bave ovom oblašću.
Obim jedinica140 država i teritorija
Vremenski obuhvat2006-2013.
MetodologijaPodaci sadržani u Izveštaju predstavljaju kvantitativne i kvalitativne podatke nezavisnih istraživača i novinara o antikorupcijskim merama i mehanizmima. Svaki nacionalni tim sastoji se iz određenog broja istraživača, naučnika i novinara koji izrađuju sveobuhvatne državne procene kombinujući kvantitativne i kvalitativne metode poput analize pravnih dokumenata, intervjua sa ključnim akterima i analize sekundarnih izvora. Države su grupisane u pet nivoa u pogledu pravnog i realnog stanja antikorupcijskih mehanizama: veoma jake, jake, umerene, slabe i veoma slabe.
Format podatakaXLS, CSV, PDF, HTML
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)N/A
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttps://www.globalintegrity.org/research/reports/
KomentarN/A

Radovi:

  1. Camerer, M. I. (2006). Measuring Public Integrity. Journal of Democracy, 17(1), 152-165.
  2. Head, B. W. (2012). The Contribution of Integrity Agencies to Good Governance. Policy Studies, 33(1), 7-20.
  3. Persson, A., Rothstein, B., & Teorell, J. (2013). Why Anticorruption Reforms Fail – Systemic Corruption as a Collective Action Problem. Governance, 26(3), 449-471.
  4. Rose, J., & Heywood, P. M. (2013). Political Science Approaches to Integrity and Corruption. Human Affairs, 23(2), 148-159.