Freedom on the Net

Naziv baze podatakaFreedom on the Net
(Sloboda na internetu)
Institucija Freedom House, Washington, D.C., USA
(Fridom haus, Vašington, SAD)
Vrsta institucije Nevladina
Vrsta baze podataka Statistički izveštaji, infografici
Veza sa drugim bazama podatakaN/A
Opis baze podatakaBaza sadrži podatke o nivou sloboda na internetu u celom svetu. Obogaćena je velikim brojem tabela, grafikona i mapa koje pružaju detaljne statističke podatke o stanju sloboda na internetu. Na raspolaganju su i izveštaji o stanju sloboda na internetu za pojedinačne države.
Varijable21 pitanje i preko 100 potpitanja grupisano je u sledeće kategorije: ograničenje pristupa (infrastrukturne i ekonomske barijere za pristup, vladini napori da se blokiraju specifične aplikacije ili tehnologije i sl.); ograničenja sadržaja (filtriranje i blokiranje sajtova, drugi oblici cenzure i autocenzure, manipulacija sadržajem i sl.); povrede prava korisnika (ograničenja aktivnosti na mreži, nadzor i kontrola nad privatnošću korisnika, posledice za onlajn aktivnosti i sl.).
Obim jedinica65 država (obim varira u odnosu na godinu istraživanja)
Vremenski obuhvat2009-2016.
MetodologijaSloboda na internetu pruža analitičke izveštaje i numeričke ocene za 65 država širom sveta. Takođe se dokumentuju i metode cenzure koje se koriste u različitim državama koje su predmet analize. Pitanja na osnovu kojih se određuje stepen slobode na internetu po državama podeljena su u tri grupe. Pomoću odgovara na pitanja dobija se ocena za svaku državu, na osnovu koje se utvrđuje konkretna kategorija kojoj ta država pripada. Države su grupisane u tri kategorije: slobodne, delimično slobodne i neslobodne.
Format podatakaPDF, JPG
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)https://www.youtube.com/user/FreedomHouseDC
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttps://freedomhouse.org/report-types/freedom-net
KomentarNa sajtu su dostupni izveštaji o slobodi na internetu od 2011. do 2016. godine, dok prethodna izdanja nisu dostupna

Radovi:

  1. Burgers, T., & Robinson, D. R. (2017). Networked Authoritarianism Is on the Rise. S&F Sicherheit und Frieden34(4), 248-252.
  2. Diamond, L. (2010). Liberation Technology. Journal of Democracy21(3), 69-83.