Arms Transfers Database

Naziv baze podatakaArms Transfers Database
(Baza podataka o prometu naoružanja)
Institucija Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Solna, Sweden
(Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stokholma, Solna, Švedska)
Vrsta institucije Akademska/naučna
Vrsta baze podataka Baza indikatora, statistički izveštaji
Veza sa drugim bazama podatakaN/A
Opis baze podatakaU bazi su prikazani podaci o prometu teškog konvencionalnog naoružanja počev od 1950. godine, tako da nisu sadržani podaci o malokalibarskom i lakom naoružanju, municiji, komponentama i tehnologiji za proizvodnju naoružanja. Namenjena je svima koji žele da prate tok i obim trgovine naoružanja na međunarodnom nivou, a pre svega donosiocima odluka, istraživačima, analitičarima, medijima, civilnom društvu. Baza se može koristiti za pisanje detaljnih izveštaja i izvođenje statistika.
VarijablePodaci su grupisani prema nekoliko varijabli: podaci o izvoznicima i uvoznicima naoružanja, podaci o tipu i količini naručenog i isporučenog naoružanja, podaci koji se odnose na godine porudžbina i isporuka, podaci o finansijskoj vrednosti nabavki
Obim jedinica255 država, međunarodnih organizacija i pobunjeničkih grupa
Vremenski obuhvat1950-2016.
MetodologijaPodaci se prikupljaju iz javno dostupnih izvora koji uključuju: dnevne novine i nedeljnike, monografije i godišnje izveštaje, televizijske emisije, blogove i razne internet publikacije, informacije iz industrije. Najčešće korišćeni izvori su komercijalni nedeljnici specijalizovani za vojna pitanja (Defense News, Jane’s Defence Weekly), dnevne novine i zvanične publikacije vlada, kao i registar konvencionalnog naoružanja Ujedinjenih nacija. Baza se ažurira svakog proleća.
Format podatakaHTML, CSV, RTF
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)https://www.sipri.org/databases/armstransfers/sources-and-methods
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttp://www.sipri.org/databases/armstransfers
KomentarPodaci se mogu prikazati na više načina: kao registar o ukupnoj trgovini oružjem i u odnosu na SIPRI indikator trendova. U registru podataka o trgovini naoružanjem prikazani su podaci o svim nabavkama. Indikator trendova odnosi se na trendove i promene u pogledu obima međunarodnog vojnog prometa i ne predstavlja finansijsku vrednost isporuka. Postoji i opcija generisanja liste najvećih izvoznika/uvoznika.

Radovi:

  1. Akerman, A., & Seim, A. L. (2014). The Global Arms Trade Network 1950–2007. Journal of Comparative Economics, 42(3), 535-551.
  2. Comola, M. (2012). Democracies, Politics, and Arms Supply. Review of International Economics, 20(1), 150-163.
  3. De Soysa, I., & Midford, P. (2012). Enter The Dragon! An Empirical Analysis of Chinese versus US Arms Transfers to Autocrats and Violators of Human Rights, 1989–2006. International Studies Quarterly, 56(4), 843-856.
  4. Fiott, D. (2013). The ‘TTIP-ing Point’: How the Transatlantic Trade and Investment Partnership Could Impact European Defence. The International Spectator, 48(3), 15-26.
  5. Lutterbeck, D. (2009). Migrants, Weapons and Oil: Europe and Libya after the Sanctions. The Journal of North African Studies, 14(2), 169-184.