AQUASTAT

Naziv baze podatakaAQUASTAT – FAO’s Information System on Water and Agriculture
(AKVASTAT – Informacioni sistem FAO o vodi i poljoprivredi)
Institucija UN Food and Agriculture Organization (FAO), Rome, Italy
(Organizacija UN za hranu i poljoprivredu, Rim, Italija)
Vrsta institucije Međunarodna
Vrsta baze podataka Baza indikatora, infografici
Veza sa drugim bazama podatakaN/A
Opis baze podatakaPodaci pokrivaju sledeće teme: geografija, klima i populacija, ekonomija, poljoprivreda i bezbednost hrane, vodni resursi, međunarodna pitanja o vodi, upotreba vode, navodnjavanje i odvodnjavanje, upravljanje vodom, politika i zakonodavstvo u vezi s vodnim resursima, životna sredina i zdravlje, izgledi za upravljanje vodom u poljoprivredi. Baza je namenjena studentima, istraživačima, donosiocima političkih odluka, medijima i drugima.
VarijablePreko 180 varijabli svrstanih u šest kategorija: geografija i populacija, vodni resursi, upotreba vode, razvoj sistema navodnjavanja i odvodnjavanja, očuvanje poljoprivrede i sakupljanje vode, životna sredina i zdravlje
Obim jedinicaPreko 220.000 podataka o 200 država
Vremenski obuhvat1960-2017.
MetodologijaPodaci iz baze generisani su na osnovu istraživanja sprovedenih na nacionalnom i subnacionalnom nivou. Prilikom istraživanja koriste se upitnik i smernice sa detaljnim definicijama i uputstvom za rad na terenu. Podaci se sakupljaju, potom analiziraju kroz nekoliko faza, a zatim predstavljaju kao publikacije, tabele, geografske karte, baze podataka itd. Podaci se ažuriraju u periodu od jedne do deset godina u zavisnosti od varijable i u zavisnosti od dostupnosti novih podataka.
Format podatakaSQL, CSV, PDF, HTML
Upustvo za korišćenje baze podataka (link)http://www.fao.org/nr/water/aquastat/help/index.stm
Pristup bazi podatakaBaza je otvorena bez posebnih uslova za pristup
Internet adresahttp://www.fao.org/nr/water/aquastat/main/index.stm
KomentarRezultati pretraživanja mogu se preuzeti u CSV formatu

Radovi:

  1. Kummu, M., et al. (2012). Lost Food, Wasted Resources: Global Food Supply Chain Losses and their Impacts on Fresh Water, Cropland, and Fertilizer Use. Science of the Total Environment, 438, 477-489.
  2. Lele, U., Klousia-Marquis, M., & Goswami, S. (2013). Good Governance for Food, Water and Energy Security. Aquatic procedia, 1, 44-63.
  3. Müller, A., Schmidhuber, J., Hoogeveen, J., & Steduto, P. (2008). Some Insights in the Effect of Growing Bio-Energy Demand on Global Food Security and Natural Resources. Water Policy, 10(1), 83-94.
  4. Odegard, I. Y. R., & Van der Voet, E. (2014). The Future of Food – Scenarios and the Effect on Natural Resource Use in Agriculture in 2050. Ecological Economics, 97, 51-59.
  5. luschke, L. (2016). Dynamic Effluents: A Political Economy Analysis of the Water Sector in Lebanon. Master Thesis. Lund: Lund University.
  6. Wada, Y., de Graaf, I. E., & van Beek, L. P. (2016). High‐Resolution Modeling of Human and Climate Impacts on Global Water Resources. Journal of Advances in Modeling Earth Systems, 8(2), 735-763.
  7. Yedra, H., Mesa-Jurado, M. A., López-Morales, C. A., & Castillo, M. M. (2016). Economic Valuation of Irrigation Water in South-Eastern Mexico. International Journal of Water Resources Development, 32(6), 931-943.

Projekti:

  1. UN-Water Country Briefs Project (WCB), http://www.fao.org/land-water/databases-and-software/aquastat/un-waterwcb/en/
  2. UN-Water Federated Water Monitoring System (FWMS) and Key Water Indicator Portal (KWIP), http://www.fao.org/land-water/databases-and-software/aquastat/un-waterkwips/en/p
  3. Strengthening national water monitoring capacities in Benin and Ethiopia, http://www.fao.org/nr/water/aquastat/catalogues/FAO_LWDP_9.pdf
  4. Somalia Water and Land Information Management (SWALIM), http://www.faoswalim.org/